Thursday, 5 July 2012

Air Tasik Berwarna Pink Di Senegal

Assalamualaikum :)

Haiiiiii *sambil lambai-lambai tangan , hihi . Nak kongsi artikel menarik ni tentang air tasik yang berwarna pink di Senegal , first impression bila baca jak artikel 'woww, cantiknyaaaa' . Terdetik di hati *SubhanAllah , sungguh cantik ciptaan mu Ya Allah . Jom baca artikel sepenuhnyaa . 


Tasik Pink atau dikenali sebagai Tasik Retba terletak di utara semenanjung Bab Vert Senegal iaitu di utara timur Dakar.Ia dinamakan sedemikian kerana airnya yang berwarna merah jambu.Fenomena ini disebabkan oleh kombinasi sejenis bakteria iaitu Cyanobacteria yang terdapat di dalam air dengan kepekatan kristal garam yang tinggi.
Warna ini jelas kelihatan semasa musim kering. Tasik juga dikenali untuk kandungan garam yang tinggi, seperti Laut Mati, dan ini membolehkan orang ramai untuk terapung dengan mudah.








Sekali pandang suasanna di sana, seperti macam laut pula. Tapi menurut sumber ia adalah sebuah kawasan tasik yang dikenali sebagai Tasik Retba yang terletak di Senegal, Afrika Barat. Satu fenomena seperti ada peristiwa berdarah yang sedang berlaku di sana.
P/s : teringinnya nak pergi tasik pink tu , lihat dengan mata sendiri . heheh . Tapi jauh sangat pulak , dak pala , tengok gambar pun jadi laaa . heheh :D
Sumber;melayukini


✿Terima Kasih Kerana Membaca . Sila Datang Lagi✿

3 comments:

  1. SubhanAllah...cantik sungguh ciptaan Allah.

    ReplyDelete
  2. subhanallah , suka sangat , cantek :)

    ReplyDelete