Sunday, 12 August 2012

FAKTA tentang tidur !

Assalamualaikum & Salam Sejahtera :)


TIDUR adalah masa untuk kita merehatkan badan dan minda setelah seharian penat bekerja, belajar dan dll. Tidur juga boleh mengembalikan semula tenaga kita dan akan kembali aktif selepas bangun dari tidur.

Semua orang suka tidur, termasuklah aku. HAHA :D .Dengan itu, hari ni mau berkongsi fakta menarik tentang tidur. Jom saksikan , eh jom baca . HIHIH :D • Tanpa makanan, manusia boleh hidup selama lebih kurang 14 hari, tetapi tanpa tidur, manusia hanya boleh bertahan selama 10 hari. 
 • Mamalia yang paling lama tidur adalah Koala (22jam), Kelawar (19jam) dan tenggiling (18 jam) manakala mamalia yang tidur paling sekejap pula adalah zirafah (2 jam), rusa (3 jam) dan gajah Asia (3 jam lebih sikit). 
 • Apabila Dolphin tidur, hanya separuh otaknya akan nyahaktif, lagi separuh digunakan untuk membantu proses pernafasan. 
 • Mengikut kajian pakar, 1 daripada 4 pasangan tidur di katil berasingan. 
 • Bermimpi adalah normal tak kira ianya mimpi ‘indah’ atau ngeri. Mereka yang tidak bermimpi selalu dikaitkan dengan masalah peribadi atau personaliti. 
 • Perkara yang berlaku ketika tidur ialah otak akan berehat, sel-sel rosak diperbaiki dan mengeluarkan hormon-hormon tertentu. 
 • Selalunya 70% dari mimpi seorang lelaki adalah tentang lelaki yang lain dan 30% tentang perempuan manakala bagi seorang perempuan, 50-50 tentang lelaki-perempuan lain. Selalunya kita hanya akan bermimpi tentang seseorang yang kita pernah lihat tidak kira sama ada masih ingat atau tidak. 
 • Saat kita sedang tidur nyenyak, nafas, detak jantung dan tekanan darah berada dalam tingkat yang paling rendah. 
 • Saat kita sedang bermimpi, otak biasanya bekerja mencari pengalaman serupa yang pernah terjadi ketika kita sedang dalam keadaan sedar. 
 • Banyak orang menderita insomnia adalah pengaruh dari rasa bimbang dan depresi. Dan rata-rata penderita insomnia paling tinggi adalah wanita dan orang tua
 • Rata-rata orang bangun sekitar 6 kali setiap waktu mereka tidur. 
 • Suhu tubuh akan menurun secara drastik menjelang pagi. Biasanya titik paling rendah adalah sekitar jam 4 pagi. Kemudian akan naik lagi setelah matahari terbit. 
 • Walaupun kita sedang tertidur nyenyak, ada beberapa bahagian dari tubuh kita yang boleh menerima suara atau signal dari sekitar. Itulah sebabnya mengapa kaum ibu selalu bangun ketika bayinya menangis. 


NOTA KAKI:

Tempoh Tidur Mengikut Usia

UsiaJumlah tidur purata seharian
Baru lahirsebanyak 18 jam
1-12 bulan14–18 jam
1-3 tahun12-15 jam
3-5 tahun11-13 jam
5-12 tahun9-11 jam
Remaja9-10 jam
Dewasa, (termasuk golongan tua)7-8 (+) jam
Wanita hamil8 (+) jam

Hutang Tidur

"Hutang tidur" adalah kesan kekurangan rehat dan tidur.Hutang sebegini yang besar boleh mengakibatkan keletihan mental dan fizikal. Para saintis tidak sebulat suara mengenai berapa banyak hutang tidur yang boleh dikumpul atau kejadian hutang tidur di kalangan orang dewasa makin menjadi-jadi di negara-negara berindustri atau pada zaman-zaman terkini. Ada kemungkinan bahawa kanak-kanak masyarakat Barat zaman sekarang makin kurang tidur berbanding zaman dahulu.

p/s: Tidur berlebihan pun tak elok, kekurangan tidur pun tak elok, jadi pandai-pandai laa mengatur masa tidur kita supaya tidak kekurangan dan keterlebihan tidur :D

sumber: google,wikipedia


✿Terima Kasih Kerana Membaca . Sila Datang Lagi✿

1 comment: